onsdag 3 februari 2010

Postmodern teologi i en postmodern värld

Hej alla!

Det intressanta med den postmodernska teologin är väl att den i mycket verkar utgå från såväl teologi som filosofi. Av de elva författare som finns i vår bok är David Tracy, Regina Ammicht-Quinn, Graham Ward och Gerard Loughlin teologer, Janet Martin Soscise och Sarah Coakley (bägge kvinnor)religionsfilosofer.
Patriks favorit (vi vet det från förr) John Milbank är den mångsidigaste med professurer i både religion, politik och etik. Resten, det vill säga fyra stycken är utpräglade filosofer. Dessa är Gianni Vattimo (också EU-politiker, dock inte mer), Richard Rorty, Slavoj Zizek (också psykoanalytiker) och - sist men inte minst - Jaques Derrida, som kanske är den mest kända av dem alla.

Tre kvinnor, åtta män, de flesta européer eller europeiserade. Rorty, Tracy och Vattimo är födda på 30-talet, de övriga är yngre, britten Loughlin är yngst, född 1957. Jaques Derrida (f. 1930) avled i slutet av år 2004. Han var aktiv in i det sista, bokens artikel är från början av 1990-talet.

En brokig och redan därför en intressant skara "tänkare" som vi har äran att bekanta oss med fram till påsken. Vi får nog sitta med näsan i boken varje ledig stund.

Bokens inledning är skriven av två unga svenska teologer Ola Sigurson och Jayne Svenungsson bägge verksamma inom systematisk teologi. I inledningen definierar de vad postmodern teologi är och jag tar den med här, om ni missade den.
Så här lyder definitionen:

"Med postmodern teologi förstår vi (alltså de två författarna) de olika typer av teologi som bedrivs utifrån de nya filosofiska,vetenskapsteoretiska och metodologiska förutsättningar som postmodernismen innebär."

Så nu är det bara att försöka komma i gång.

Hälsningar från Kyrkslätt

Olav

3 kommentarer:

  1. Jag vet inte om Milbank är min favorit, men han är viktigt! Av de författare som finns i boken är jag kanske mest intressrad av Zizek, och av de namn som kommer figurera på kursen är Stanley Hauerwas den som ligger mig närmast hjärtat, även om jag gilla många andra av de vi kommer diskutera också.

    SvaraRadera
  2. Tack Olav för den sammanfattande genomgången av författarna vi ska bekanta oss med i kursen!

    SvaraRadera
  3. Intressant sammandrag också vad gäller de här filosofernas hemland och hemort. Jag började tänka på att var man borde befinna sig idag om man skulle vilja vara i postmoderna teologins, eller mera allmänt systematisk teologins kärna. Vilka är alltså geografiska huvudorter för postmodern teologisk forskning?

    SvaraRadera